Hvorfor skal jeg investere?

Hvorfor skal jeg investere?

Når man investerer, gør man det i en forventning om, at man ved at investerer pengene frem for at bruge dem, kan opnå en større beholdning på længere sigt. Når man vælger at sætte pengene i banken, låner man penge ud mod betaling i form af rente. Renten er ganske lav og næsten ikke-eksisterende. Fordelen ved dette er dog, at man til hver en tid kan gå ned i banken og hæve pengene igen uden at have lidt et tab. Hvis man er utilfreds med renten, kan man købe obligationer. Disse giver typisk noget mere i rente. Derudover kan man købe aktier. Historisk set har aktier i gennemsnit givet 10 procent mere i afkast om året, altså har de givet en rente på 10 procent om året.

Nu kan man så spørge sig selv, om det er værd, at investere, når forskellen blot ligger på 5-10 procent? Man har altså et valg mellem stensikkert at have 100.000 kroner eller måske, hvis det går godt, at have 110.000 kroner. Når det alligevel bør overvejes, at investere i aktier skyldes det renters-rente effekten. Over en lang periode – for eksempel fra man begynder at investere og indtil man går på pension – vil en forskel på 5-10 procent gøre en markant forskel. Har man 100.000 kroner og sætter dem i banken til en rente på 1,5 procent (hvilket er en urealistisk rente på nuværende tidspunkt) vil de over en periode på 30 år være blevet til 156.000 kroner. Hvis man i stedet vælger at investere de 100.000 kroner i aktier og får 10 procent afkast om året; så vil de samme 100.000 kroner over en 30 årig periode være blevet til 1.745.000 kroner. Det er en forskel der er til at få øje på. Dog skal man være opmærksom på, at dette blot er en simpel beregning, hvor der ikke er taget højde for omkostninger, skat og ikke mindst inflationen.

Forestiller vi os nu, at vi skal betale 30 procent i skat og renter og at inflationen er 2 procent om året, ligesom der er handelsomkostninger på en halv procent om året. Så vil de 100.000 kroner i banken være blevet til 76.000 kroner, alt imens investeringerne vil lande på 365.000 kroner. Du kan altså vælge mellem et tab på 24 procent eller at tjene 265 procent.

Årsagen til, at folk så stadig vælger at sætte penge i banken frem for at investere skyldes risiko.

Så kast dig ud i det, prøv dig frem – hvad er det værste der kan ske?

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *