privatøkonomi

Hvornår er man god til privatøkonomi?

For noget tid siden snakkede jeg med en om det med privatøkonomi. Og så sagde hun til mig: “Ja, Signe du er jo bare sådan en der har total styr på økonomien”. Og så blev jeg lidt overrasket, for sådan ser jeg det egentlig ikke selv.

Nu skal det ikke blive sådan noget med falsk beskedenhed, hvor jeg siger, at jeg er dårlig og så kan I andre komme og sige “Neeeej, du er altså virkelig dygtig, Signe”. For det er ikke det, som jeg vil frem til. Det handler mere om noget indeni mig. For det billede som hun havde af mig, stemte tydeligvis ikke overens med mit eget økonomiske selvbillede.

Bevares, jeg synes da det går ganske udemærket. Jeg har et budget, billige forsikringer, betaler til tiden, har hverken forbrugslån, billån eller kviklån. Jeg træffer nogle gode valg i hverdagen, spiser ofte rester og prøver generelt ikke at leve over evne. Jeg retter min forskudsopgørelse, betaler mine regninger til tiden, investerer i aktier og prøver generelt at følge med i det med penge. Og nu tænker du garanteret: Jamen, er det ikke en der er god til privatøkonomi?

Jo, det kunne man jo godt argumentere for. Men så er der også de gange, hvor jeg køber pizza i stedet for at spise havregryn. Køber en bluse “bare fordi den er pæn” eller lukker øjnene for netbank i et par dage, hvor det så lige stikker af.

Så hvornår er man egentlig god til privatøkonomi?

Det er man, når man tager ansvar for den. Så kan det godt være, at man falder i en gang imellem eller bruger sine penge på noget mindre fornuftigt. Men jeg synes personligt ikke, at en sund og god privatøkonomi handler om, hvordan man kan spare allermest eller bruge færrest penge. Det handler om at være god til at bruge pengene smart. Og man kan stadig være god til privatøkonomi, selvom man falder i engang imellem. For det gør vi alle, og der skal være plads til noget andet end havregryn, og nogle gange skla der bare en ny bluse til.

Jeg er ikke altid toptjekket, men det er jo lige meget. Det der gør en god til privatøkonomi er jo, at man tør prøve. At kaste sig ud i det. Og nogle dage vælge den fornuftige vej. Måske bliver det ikke alle dage, men vi skal altså være bedre til at klappe os selv på skulderen når vi træffer de rigtige valg.

Jeg er i hvert fald selv lidt for god til hele tiden at fokusere på, hvor jeg falder i eller hvor jeg kunne gøre det bedre. Og så ender det jo med sådan et dårligt økonomisk selvbillede, hvor jeg synes jeg er ret dårlig til økonomi. Det er jo dumt, for hvis vi kun dunker os selv i hovedet, så bliver der jo ikke plads til at fejre sejrene – når det går godt. Ja, du købte en pizza, men kan du huske de tre dage, hvor du faktisk spiste rester? Så fedt (og så bekæmper du madspild når du har muligheden)!

Jeg vil i hvert fald øve mig lidt mere på at få sagt til mig selv, at jeg er god til økonomi. Har I gjort noget for nylig med jeres økonomi som I synes var sejt?

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *