Økonomisk adfærd

Hvorfor virker økonomi så kedeligt, farligt og svært?

Økonomi fylder en stor del af vores liv, men alligevel er de fleste af os så bange for det. Man er bange for alle de svære ord, og måske bange for at man, på en uansvarlig måde, skal smide væk sine penge hvis man gør noget selv – og ikke overdrager det hele til eksperterne. Her kan man frygte, at den information, som enlig er til for at hjælpe, i stedet kommer til at vælte det for os. Når det kommer til investeringer tror jeg virkelig at først det “vælter”. Hvad er kurtage? Hvad er ÅOP? Benchmark? Hvad er en investeringsforening? Hvad er afkast? Udbytte? Selvfølgelig overdrager man det hele til eksperten med tanken “jeg kan umuligt selv håndtere det her med alle mine penge“. (Ps. Her er der ingen grund til, at lade som om man har helt styr på hvad bankrådgiveren siger.)

Det handler om at komme i gang

Jeg vidste selv ikke hvad kurtage var for noget, eller hvad udbytte var for noget. Og endnu mindre vidste jeg, når det kom til investeringsforeninger eller om jeg faktisk selv kunne investere mine penge. Det er interessant at den måde som man kommunikerer økonomi på kan påvirke så meget. Så meget at vi “almindelige” mennesker f.eks. ikke tror vi er kloge nok at sammenligne to investeringsforeninger som ejer de samme aktier men har forskellige omkostninger.. (Men det er vi, og det er ikke så svært, når man først får det lært!)

Mange tror at mere information gør os mere bevidste, og at mere information kan hjælpe os at forandre vores adfærd. Men forskning mener at, for at vi mennesker skal ændre adfærd når det kommer til vores økonomi. For når det kommer til økonomi er vi nødt til at følelsesmæssigt ankre os til noget. Altså når vi konkret kan fornemme, de konsekvenser som kan komme som resultat af vores adfærd i forskellige økonomiske situationer. For eksempel: “jeg vil ikke bo i den samme lille lejlighed når jeg er 70 år”, “jeg vil gerne arbejde 80 % når jeg er 40 år” eller “jeg vil kunne købe min drømme bil om 4 år”. (Altså både negative og positive konsekvenser kan hjælpe med at motivere.)

Hvordan forandrer jeg min økonomiske adfærd?

Selvfølgelig er det godt at lære de økonomiske udtryk og begreber (og det kommer med tiden), men det vigtigste er at man, som grøn indenfor investeringer og økonomi generelt, forstår hvad det konkret betyder at forandre sin økonomiske adfærd. Har man en mere eller mindre usund indstilling til penge, f.eks. hvis man ikke tænker på sin pension, sin langsigtede opsparing eller har gæld til en veninde, så kommer der til sidst ende konsekvenser. Det sammen gælder, når man tænker om der findes et forsikringsselskab som koster mindre, end det man bruger i dag. Måske kommer du til at have mindre penge at bo og leve for, når du sidder der, 70 år gammel. Du misser måske de der 1000 kr. ekstra pr. år som du kunne spare på at bytte forsikringsselskaber, eller også bliver relationen til veninden ødelagt. Det er tanker om disse typer af konsekvenser som kan få os til at agere og handle på de nuværende problematikker.

Dette kan ændres ved, at tænke på den situation som opstår, når man tænker, om man ikke skulle tage fat i det. Hvor vil du være når du er 70 år? Måske vil du have et hus, eller have muligheden for at rejse? Hvad skulle du have gjort med de ekstra 1000 kr. pr. år? Måske spare op til en rejse, eller købe den der lidt for dyre sofa? Og hvordan havde livet været uden den der veninde. Kort sagt, lær dit fremtidige jeg at kende!

Selv har jeg som mål om, at jeg i fremtiden vil have en økonomisk tryghed, udover min pension.

”Følelsen når man har kontrol er så fantastisk!”

Denne følelse snakker elsker jeg! Og jeg elsker, at snakke om økonomi og investeringer med alle jeg kender og møder. Fordi jeg var der, hvor det hele virkede så svært. Jeg kunne ikke få mig selv til, at begynde med tænke på det, og vidste ikke hvor jeg skulle starte. I dag er jeg overbevist om at det er muligt, fordi jeg i dag er helt tryg med min økonomi, og de økonomiske valg jeg tager. Hvis jeg kan, kan du.

Man kan se det lidt som et spil skak; man skal hele tiden være et skridt foran rent mentalt. Altså skal man lægge en plan, og følge den – man skal ikke gå på kompromis med følelser og drømme.

Øvelse

En øvelse i at motivere sig selv til at komme i gang med sine investeringer / sin opsparing! Find de tankemønstre som du behøver for blive fødselsmæssigt frustreret med din økonomi. Hvilke mål og drømme har du? Hvordan kommer du derhenne, og hvad kræves der af dig?

 

  1. Sæt dig ned, og find tre stykker papir. Skriv ned dine mål, kortsigtede som langsigtede, på det første papir. Eksempel kan være ”hvor vil du være om 10, 20, 30 år?”, og hvilken økonomi behøver du for at nå dette mål. Placere derefter papiret foran dig.
  2. Find et nyt styk papir og definer de problemer/forhindringer, som findes i din økonomi, som stopper dig fra at nå disse mål? Har du måske gæld? Har du udskudt at begynde med dine langsigtede investeringer, eller har du en dyr uvane, som du gerne vil blive af med? Skriv dette ned og placere papiret vid siden af det andet.
  3. Den sidste opgave er, at fundere over hvordan du kan løse disse problemer for at kunne nå dine mål. Det kan være alt fra at “starte en langsigtet opsparing” til at “stoppe med at ryge” og “sælge ud af det tøj jeg ikke bruger”. Placere dette papir mellem de andre to papirer.. Dette er din bro, som du skal bruge for at nå dine mål.

 

En ide til at fast holde disse tanker og mål er, at hænge noget op, som kan symbolisere dine mål. Er det en rejse, find et billede på destinationen! Er det et hus, hæng et billede op på dit drømmehus! På denne måde bliver du hele tiden mindet om dine mål, hvilket giver dig en positiv fornemmelse og inspirationen at fortsætte! 🙂

2 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] øge deres formue? Mange tør ikke at investere – påstår de i hvert fald.  “Tænk hvis jeg mister mine penge” siger de, mens de langer dankortet over disken for at købe en jakke til 2.000 kr. eller en bil til […]

  2. […] omkostninger forbundet med, at få en anden til at gøre det. Derudover er investering ikke så farligt og svært, som mange går og tror. Du behøves ikke vide hverken vide alt eller have en økonomisk […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *