Forbrug

Gæsteindlæg af Jesse Saray

Stå af hamsterhjulet; hvor der er vilje, er der vej.

Lidt om mig

Jeg begyndte at investere i foråret 2018, og i april 2018 blev jeg 22 år. Mit mål er, at kunne trække mig fra arbejdsmarkedet når jeg bliver 30 år. Af de penge jeg tjener på mit arbejde, investerer jeg cirka 6.000 kroner om måneden (cirka 72.000 kroner om året). De penge jeg tjener ved investering, bliver jeg ved med at geninvestere (renters rente).

Mit bedste råd: husk at sprede pengene for dermed at sprede risikoen, og husk også at banken er en butik – som prøver at tjene penge!

Forbrug

Inden du begynder at investere, så er det bedst først at kigge på dit forbrug. Se om du har et abonnement som du ikke bruger, eller som du ikke behøves. Eller om du måske kan finde et billigere alternativ, som du kan bruge, som eksempel:

Hvis du bor alene, så i stedet for at have bredbånd, så skift til et mobil abonnement med mere data, og så skråt dit bredbånd. Dermed kan du bruge hotspot fra din smartphone til din computer eller tablet. Du kan også se om der er et andet selskab, som har et bedre mobil abonnement. Hvis en telefonsælger, fra et mobilselskab ringer, så hør om han/hun har et bedre alternativ i stedet for at bare lægge på – som de fleste gøre.

I stedet for at købe en ny smartphone hvert år, så behold den du har –  indtil den ikke virker mere.

Mere om forbrug…

Når du skal købe ind, så køb kun det du har brug for, og gå direkte til det, i stedet for at daler rundt i butikken og lade sig friste. Du kan også spare penge ved, at købe mad på sidste salgs dato og undgå mærkevarer. Discount er jo billigere og lige så godt!

  • Skift strøm leverandør.
  • Sluk stikkontakten i stedet for, at have den på standby.
  • Have kun lys tændt i det rum hvor du befinder dig.
  • Brug kun led pærer (jeg bruger Philips 3-in-1 led pærer).
  • Købe din egen trimmer, og spar frisøren væk. Eller få nogle af dine bekendte til at klippe dig, der er nok en som sagtens kan.
  • Hvis du har et kvik lån, så betal det af først.
  • I stedet for at bestille pizza hver weekend, så kan du nøjes med en gang om måneden (eller selv lave det).
  • I stedet for at tage i byen hver weekend, så kan du nøjes med en gang om måneden.
  • Hvis du ryger; så stop (ved godt det lettere skrevet end gjort).

Og husk nu, at hvis der på et tidspunkt står 500.000 kroner, så betyder det ikke at du behøves at købe noget du ikke har brug for. Det er stadig bedre at fortsætte med at geninvestere pengene. På den måde kommer du hurtigere i mål – det er nemmere at holde sit forbrug i bund, end at gøre sit forbrug mindre (endnu en gang).

Investering

Der er mange som forbinder investering med aktier og kedeligt papirarbejde. Dog behøves investering ikke, at handle om aktier og obligationer. Jeg investerer ikke i aktier og obligationer, og det behøves heller ikke at være dyrt at investere. Se med her, så skal jeg vise dig nogle meget mere enkelte og simple former for investeringer:

Hvis man gerne vil investere i aktier, så findes der også investeringsfonde, som eksempel Falkon Invest.

Crowdlending: det er hvor du investerer i kvik lån, realkreditlån eller andre typer lån, og dem du låner penge til, de skal betale dig renter. Her kan du ofte tjene en rente på cirka 10 %. Jeg bruger Mintos, som vist også er den mest populære platform. Jeg vil også snart begynde at bruge Fastinvest som er en anden platform.

De fleste crowdlending platforme har noget som hedder auto invest som er, at platformen investerer de penge du har sat ind på din profil, imens du bare kan læne dig tilbage i din sofa.

Hvis du vil vide mere om crowdlending, så har Christian har også lavet en masse gode Podcasts.

Andre investerings ideer

Better globe: det er et svensk firma fra Göteborg, hvor du kan investerer i træer i øst Afrika, og når du investerer i et træ, så får du 0 % i afkast de 4 første år. I de resterende år vil du få et årligt afkast på 15 %, og i det 20 år som også er det sidste år, vil du få 10 gange det beløb som træet kostede for dig. Et træ koster 17 €, så du vil få 170 € tilbage.

Her er en video fra da Sanne fra passivindkomst.nu var på ferie i Afrika der hvor better globe havde træerne, og der kan man få meget viden om dem.

Ari farm: det er et svensk firma fra Göteborg, hvor man kan investere i frugtplantager, geder og kameler. Investering i frugt plantager varer i 18 måneder. Hvis man investerer i kameler, så kan man tjene penge på salget af mælken (alternativer til komælk er jo blevet yderst populært).

Join trine: her kan man investere i solcelleparker.

Brickshare: her kan man investere i Københavnske boliger med et minimums beløb på 10.000 kroner.

Reinvest24: er et firma fra Tallinn i Estonia, hvor man kan investere i boliger.

Kritikere

Afslutningsvis er det vigtigt at få med; du vil høre kritik fra både højre og venstre, men det handler om at stå ved! Årsagen til det er nemlig, at dette er en meget usikker og ukendt verden for mange mennesker.


Kender du en (eller investerer du selv), der har noget at byde på, så skriv endelig. Så kan vi altid finde ud af et gæsteindlæg 😉
1 svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *