Kom i gang med investering

Køb virksomheden, ikke deres produkter

Der er mange grunde til at glæde sig over internettet. Det har blandt andet gjort det muligt for enhver med en internetforbindelse og en billig computer at udbrede deres budskaber – og dette gøres virkelig også. Man kan på ingen tid oprette en blog, en YouTube kanal, en Facebook profil eller noget helt andet. Herfra kan man hurtigt kommunikere sit budskab -dog kommer læsere og seere selvfølgelig ikke bare fra den ene dag til den anden, det kræver noget arbejde.

Alle kan investere

Internettet har også gjort det meget lettere for almindelige mennesker at investere.

I dag kan man investere mindre beløb af gangen, hvilket betyder, at ALLE kan være med. Man behøver ikke allerede at være rig og have penge til at betale høje handelsomkostninger for at kunne skabe et afkast. Derudover er det let at finde masser af viden om investeringsstrategier, skatteregler, osv. Det hele er en googls-søgning væk. Så hvis man oprigtigt ønsker at blive rig, eller blot investere, så er der ikke en god undskyldning for ikke blot at begynde at investere.

Tidsaspektet

Når det nu er så let, hvad afholder så almindelige mennesker fra at investere? Hvorfor lader mange deres mindre formuer stå i banken, når de så let kan lade markedskræfterne øge deres formue? Mange tør ikke at investere – påstår de i hvert fald.  Tænk hvis jeg mister mine penge siger de, mens de langer dankortet over disken for at købe en jakke til 2.000 kr. eller en bil til 300.000 – altså “Investeringer” hvor der er garanti for tab.

Ofte tror jeg, at frygten mest af alt er en undskyldning. En undskyldning der skal dække over en ubehagelig sandhed: Mange vil hellere tilfredsstilles nu og her end at have større økonomisk råderum og frihed i fremtiden. De vil hellere kunne fremvise den nye taske, end at have pengene i deres depot. De føler, at der er mere status i det, at folk kan se at man er med på moden, eller bruger penge på sig selv. De glemmer blot, at de penge de investere oftest giver et positivt afkast. Et afkast de kan vælge at geninvesterer, eller bruge på denne nye taske (eller måske begge). Dette er for mig at se en langt bedre investering, hvis man ønsker at få begge behovs stillet.

Frygten er en stor faktor

Men ud over den manglende vilje til behovsudsættelse, så tror jeg også, at frygt spiller en reel rolle. Hvis jeg investerer, så mister jeg måske pengene – og det er trodsalt sandt. Al investering medfører en risiko for tab, sådan er det bare og det kan ingen ændre på. Det er derfor, man skal have en nødopsparing (buffer), til hvis det bliver nødvendigt. Størrelsen på sådan en buffer er individuel, og skal passe til lige netop den enkeltes temperament og behov. Derudover mener jeg dog, at man bør investere. Hvis ikke man gør det, så står opsparingen bare på en bankkonto og ædes langsomt op af inflationen – det er da ikke særligt tiltalende!

Al begyndelse er svær

Det er min påstand, at den første investering er den sværeste. Ikke på grund af risikoen for tab, men fordi man kaster sig ud i noget nyt. Noget som man ikke har en erfarring med. Netop dette kan godt være angstprovokerende. Jeg husker tydeligt følelsen af det første aktiekøb. Du overfører dette beløb til noget, som måske – måske ikke – vil give afkast. Hvordan ved jeg, at det ikke er svindel det hele? Eller måske har jeg misforstået noget, som kommer til at koste mig hver en krone…

Man skal vænne sig til følelsen af, at lade sine penge arbejde for sig. Og der er altså ikke så meget andet at gøre end at kaste sig ud i det. Når man først har tillagt sig en grundlæggende viden om emnet, føles det faktisk rigtig godt. Jeg er personligt blevet kæmpe fan af, at mine penge arbejder for mig, fremfor at, jeg arbejder for mine penge. Der kommer selvføglelig også tab fra tid til anden – det kan man ikke komme uden om, men det er trods alt bedre at miste noget til en skidt investering, end hvis du havde mistet det hele ved at bruge pengene på en ny taske (som du for øvrigt kun brugte et par gange fordi den så var umoderne).

Med en tilstrækkeligt diversificeret portefølje, vil lidt tab ikke betyde noget. Efter nogen tid vil det ikke længere føles utrygt, men helt naturligt en gang i mellem at overføre nogle tusinde kroner til sine investeringskonti, eller mindre. For du bestemmer jo helt selv hvor stort et beløb du investerer. Det kan faktisk være ganske sjovt at tage på shoppetur til Wall Street!

Køb virksomheden, ikke deres produkter

Køb virksomheden, ikke deres produkter

Hvordan kommer man så i gang? Jeg tror også, at der er mange, som faktisk gerne vil, men som ikke får taget sig sammen. Man finder aldrig lige tiden – og pengene bruger man så på noget andet (som egentlig var unødvendigt).

Her er en simpel måde at komme i gang på: når du overvejer at købe et produkt, så vurdere, om du ikke hellere vil købe virksomheden bag produktet.

Hver gang du står i Fakta og siger “Nej, jeg vil ikke købe en Coca Cola. Jeg vil hellere købe Coca Cola Company (KO)“, så overfører du de omkring 20 kroner til en konto (til formålet), som varen ville have kostet. Når du så har sparet op, kan du investere pengene i virksomheden.

Når du så har investeret i virksomheden kan du på dine turer i Fakta, kigge ned i folks indkøbskurv, og glæde dig hver gang du ser et Cola produkt. Nu køber de dine varer – det er da smart! Og det betyder selvføglelig ikke, at du aldrig må købe en Cola, men du behøves den nok egnetlig ikke – men er blot fristet.

Hold ferie herhjemme fra tid til anden (dette er vildt let når man lever af din SU), og køb f.eks. SAS-aktier (SAS) for pengene. Så tjener du penge, når dine venner og familie rejser – det er da let.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *