Valg af aktie

Hvilken aktie skal jeg vælge?

Hvad er en aktie egentlig? En aktie er en del af ejerskabet i en virksomhed. Aktier repræsenterer et krav på virksomhedens aktiver og indtjening. Når du køber flere aktier, bliver din del af ejerskabet dermed også større.

Inden du trækker pengepungen op af lommen, så sørg for at læse alt, hvad du kan finde om det pågældende selskab. Du skal finde alle de oplysninger du kan omkring selskabet situation – historien såvel som markedet.

En god start

Forstå det selskab, du investerer i – det lyder for nogle helt basalt og for andre som noget af en gåde. I bund og grund handler det blot om, at læse og lære alt om det selskab, du gerne vil investere i.

Tag dig tid til at forstå selskabets historie, dets marked, konkurrenterne og hvad du ellers kan finde om det. Des mere du forstår om selskabet, desto bedre et grundlag har du for, at træffe en beslutning om at købe deres aktier eller lade være.

Tænk langsigtet! Ja, jeg har nævnt det før, men det kan vidst ikke nævnes ofte nok. De bedste aktieinvesteringer er dem, du beholder i lang tid. Som Warren Buffett siger: »Hvis du ikke er villig til at eje aktierne i 10 år, så lad være med at bruge 10 minutter på at overveje et køb«. Derfor skal du sikre dig, at selskabets produkter også er på markedet om 10, 15 og 20 år.

Her er nogle spørgsmål du kan besvare

  • Hvem er deres kunder?
  • Hvem er deres konkurrenter?
  • Hvad er deres produkter og er de langtidsholdbarer?
  • Har selskabet tidligere vist, at de har været gode til at tilpasse sig forandringer?
  • Er det et selskab, der har stor risiko for at blive overhalet af teknologien eller politiske indgreb eksempelvis? Også selvom det har 20 års succes bag sig..

Derudover er det en fordel, at se på, hvem der står i spidsen for selskabet. Er det en person, som man kan have tillid til? En som sætter nogle mål, og gennemfører dem?

Vælg aktier der er rimelige

“Rimelig”, ja, hvornår er den lige det? (Rimelig: passende og fornuftig under de givne omstændigheder; som er på sin plads.)

Det er ikke let at sætte to streger under, men man kan kigge på, om prisen for aktien er rimelig i forhold til selskabets værdi? Dette er ikke en selvfølge, for aktiemarkedet kan pumpe priserne op.

Hvordan man læser en aktietabel

Aktieudvikling

Kolonne 1 – Aktie: Dette er navnet på virksomheden/aktien.

Kolonne 2 – %: Dette er den procentvise ændring på den pågældende dag fra børsens åbningstid. Den danske børs har åbent fra 9:00-17:00.

Kolonne 3 – +/-: Dette er ændringen på den pågældende dag fra børsens åbningstid, bare i kroner af aktiens kurs.

Kolonne 4 – Senest: Denne kolonne viser de seneste kurser for aktierne.

Kolonne 5 og 6 – Bud/udbud: Viser det laveste og højeste bud på aktien.

Kolonne 7 – Omsætning: Viser det totale antal kroner, der er blevet udvekslet mellem aktionærer.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *