Bæredygtige investeringer

Bæredygtig investering

Kan bæredygtighed og aktieverdenen overhovedet føres sammen? Svaret er ja. Med impact investments er du nemlig med til at støtte selskaber, som arbejder for en mere bæredygtig verden. Dette sker samtidig med, at din aktiegevinst måske vokser. Hvis du ligesom så mange andre ønsker, at støtte op om virksomheder, som går efter en bedre verden indenfor miljø, klima, ligestilling eller  sociale vilkår, findes der flere muligheder.

Præg verden med din pengepung

Det lyder uden tvivl, godt – og som noget de fleste kan se meningen med. Impact investments er helt basalt investeringer der gør en forskel. Dette kan som tidligere nævn være for mennesker, klima og natur.

Du bruger den magt du har som investor til at investere dine penge i firmaer med en grøn eller på anden måde etisk korrekt profil.

Dette er en trend, der blandt andet er opstået for at afskaffe investeringer i olie, gas og kul ud af fra et miljømæssigt aspekt. Bæredygtig investering er uden tvivl noget, som vi kommer til at se meget mere til i år 2019, hvor vi i år 2018 fik en meget tydelig introduktion til det. Derudover vil det generelt i de kommende år fylde meget på markederne, såvel som i medierne – en meget positiv udvikling.

BæredygtiginvesteringHelt basalt

Helt basalt har du altså muligheder, som investor. Muligheder for at investere ud fra dine egne værdier, og dermed præge fremtiden med dine investeringskroner.

Hvis du f.eks. vælger en kapitalforening  med en bæredygtigagenda skal du dog være opmærksom på, hvad de derudover har af mål. Her tænker jeg på afkastmål! For hvad er en bæredygtig investering værd, hvis der ikke er nogle mål og forventninger til afkast? Det lyder hårdt, for selvfølgelig er bæredygtighed vigtigt, men man investerer jo i bund og grund også for, at ens penge arbejder for en – fremfor at man kun arbejder for dem.

Investering og velgørenhed går hånd i hånd

De fleste investeringsforeninger og banker går i dag uden om investeringer, som støtter op om virksomheder, der støtter op om atomvåben, kul og våben. Dog er der er en stor gråzone, hvor der er potentiale for, at påvirke virksomheder mere aktivt i bæredygtighed, klima og menneskerettigheder (børnearbejde).

De fleste investeringsforeninger investerer i dag i et eller andet omfang ansvarligt, hvilket er rigtig godt. Dog er impact investment at gå længere end det. Det er på grænsen mellem investering og velgørenhed. Man binder ved denne investeringsform sine penge i længere tid og accepterer muligheden for et mindre afkast. Dog står man muligvis tilbage med en bedre følelse i kroppen, da man har gjort noget der føles godt for en selv.  

En anden faktor er, at virksomheder som scorer højt på bæredygtighed, typisk også er mere robuste på finansiel styrke. De står også stærkere på konkurrencemæssig positionering og har mindre kursbevægelser. Med andre ord klare bæredygtige investeringer sig særligt godt (vurderet på disse tre dimensioner).

Det er glædeligt, da disse faktorer ofte korrelerer med stærke langsigtede afkast. Dog skal man være opmærksom på, at der intet sted kan loves et højt afkast – men dette gælder alle investeringer.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *