Økonomisk ligestilling

Økonomisk ligestilling

Økonomisk ligestilling er noget som vi ikke kommer uden om, når der snakkes om penge, økonomi og investering. For hvorfor eksisterer der et løngab? Og eksistere det kun i nogle brancher, eller er det en hel generel ting i Danmark?


Mænd får mere i løn end kvinder

Sådan har det altid været, og sådan er det stadig i dag, hvor en kvinde i gennemsnit tjener 87 kroner for hver 100 kroner, en mand tjener. Det vil altså sige, at der er et løngab på 13 %.

I de jobs, hvor kvinder tjener mere end mænd, er lønforskellen i forhold til mændenes løn væsentligt mindre end i de – typisk højtlønnede – stillinger. Her er der en stor lønforskel til mændenes favør.

Kilde: Danmarks Statistik

Kun i nogle brancher?

Dette løngab er desværre en generel ting. Ser man på sygeplejerskerne tjener en mandlig ca. 259 kroner i timen. Alt imens hans kvindelige kollegafår 18,50 kroner mindre. Kvinderne går nemlig til en gennemsnitlig timeløn på 240,50 kroner i timen.

Inden for ‘Kurérarbejde og transport af bagage’, tjener mændene i snit 61 procent mere end kvinderne. Hvis man ser på ‘Tilberedning af fastfood’ finder man dog et sted, hvor kinderne tjener mest. Her tjener kvinderne nemlig mest i forhold til mændene. Dog er vi ikke i nærheden af, at de tjener 61 % mere, men derimod 18 % mere.

Arbejde inden for finans og økonomi

Kigger man på arbejde inden for finans og økonomi er der et løngab på
14,6 %. Det er altså lidt højere end det gennemsnitlige løngab, dog ikke i nærheden af de 61 % vi fandt ud af, der er i andre brancher.

Ser man på alders grupper er det dog også tydeligt at se, at det svinger meget hvor stort løngabbet er. Herunder kan man se løngabbet inden for forskellige finansielle stillinger. Der er det også tydeligt, at der kommet et større og større gab i løbet af alderen – eller; at vi ser en tendens til et mindre løngab for de generationer der nu kommer på arbejdes markedet. Dette kan jeg ikke sige noget om før om flere år, når den næste generation også er kommet på arbejdsmarkedet og vi kan se hvordan udviklingen i lønnen er.

Kilde: Danmarks Statistik

9 millioner til forskel – djøferne

I 2018 viste en analyse fra AE-Rådet, at djøferne har Danmarks største kønsforskelle når man ser på den disponibel livstidsindkomst. En mandlig jurist eller statskundskaber (politolog) hen over livet tjener 9,3 mio. kr. mere end en kvindelig. Dog er der en mindre forskel når man ser på økonomerne. Her tjener en mandlig økonom “kun” 9,2 mio. kr. mere end en kvindelig.

Ser man derimod på humanister, så er forskellen på blot 0,6 mio. kr.

Alt i alt er der altså rigtig mange brikker, som tilsammen bidrager til lønforskellen mellem kvinder og mænd. Det vil sige, at det ikke er noget, man bare lige kan ændre fra den ene dag til den anden. Det er med små skridt og i et langt sejt træk, at tingene kan blive ændret.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *