Pension

Hvorfor skal jeg tænke over pension?

Har du en arbejdsgiver, så har du garanteret også en indbetaling til pension. Der er dog ikke noget lovkrav om, at din arbejdsgiver skal betale ind til en pensionsordning. Dermed har du kun krav på arbejdsgiverbetalt pension, hvis det er aftalt i din ansættelseskontrakt – eller hvis din ansættelse er omfattet af en overenskomst, som indeholder regler om dette.

Dine valg

Det er egentlig meget simpelt. De valg du træffer i dag, kan have betydning for det liv du kan leve som pensionist. Dette gælder også selvom du måske kun er 20 år gammel, og din pensionisttilværelse først starter mange år ude i fremtiden. For du skal sikre dig, at der er balance mellem din indtægt, din opsparing, og det liv og de muligheder du vil have, når du bliver gammel. De valg, du gør i dag, kan have betydning for det liv, du kan leve som pensionist. Det gælder også selvom din pensionisttilværelse måske først starter mange år ude i fremtiden. Er du sikker på, at der er balance mellem din indtægt, din opsparing, og det liv og de muligheder du vil have, når du bliver gammel?

Dit liv

Dit liv følger med stor sandsynlighed det samme mønster, som de fleste andres. Du kommer på arbejdsmarkedet i 20’erne og er der frem til du er i 60’erne. Dernæst skal du leve 15 til 20 år som pensionist. Når du er pensionist har du ikke længere indtægt fra dit arbejde. Derimod skal du betale alle dine udgifter fra en opsparing. Denne opsparing kan være i form af folkepension, arbejdsmarkedspension eller noget helt tredje.

Dine tanker

Du skal på baggrund af ovenstående afsnit tidligt begynde at tænke over din pension. I hvert fald hvis du ønsker at være sikker på, at du har en opsparing, som du kan leve af, når du en gang bliver pensionist. Og hvis du ønsker at leve livet som du gerne vil, og ikke med strenge restriktioner fra din økonomi (og dit fortidige jeg).

Som du måske kan fornemmer kræver denne opsparing, at du starter i god tid, og tænker over hvordan du lever nu kontra hvordan du ønsker at leve i fremtiden. Måske du skal sænker dit forbrug i dag, så du har penge at leve for, når du bliver ældre.

Dette er i hvert fald tilfældet, hvis du ønsker, at kunne rejse rundt i verden, tage børnebørnene med på tur, eller noget helt andet. Du skal altså allerede i dag tænker over, hvor de penge, som du skal bruge på disse aktiviteter skal komme fra.

Penge til fremtiden

Det kan sagtens være, at du allerede har penge nok til, at kunne leve det liv du drømmer om som pensionist. Dog ved du det ikke før du har sat dig ned og kigget på det. Du skal særligt kigge på følgende:

  1. Hvor meget kan du regne med at få udbetalt som pensionist?
  2. Hvor stort et forbrug regner du med at have som pensionist?
  3. Stemmer de to tal nogenlunde overens med hinanden?

Hele livet vil din indkomst, forbrug og opsparing ændre sig. Og det er netop derfor du bør tænker på det allerede i dag.

Pensions-konto

Du har i gennem de seneste afsnit nok fanget, at du bør tage hånd om din fremtidige økonomi allerede i dag. Derfor kommer jeg her med en ide til hvor meget du kan sætte til side hver lønning. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er et endegyldigt svar – og ikke giver dig drømme tilværelsen (for jeg ved ikke, hvorledes du ønsker at leve når du bliver gammel).

Tilsidesættelse af løn

Du kan med fordel starte med, at sætte 11 % til side, og lade beløbet stige med alderen.

AlderProcentsats
30 år 13%
35 år 16%
40 år 20%
45 år 24%
50 år32%

Hvis du vil vide mere om din egne pension, og om du/din arbejdsgiver allerede indbetaler til det. Så tag et kig på www.pensionsinfo.dk

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *