Økonomi på skoleskemaet

Målet er at sætte økonomi på dagsordenen i folkeskolen

Hvor kommer pengene fra? Hvordan holder man lejlighed med dem? Kan man bruge flere, end man har? Og i så fald til hvilken pris? 

Alt for mange unge har ikke tilstrækkelig viden om basale økonomiske forhold. Og dette er en yderst skræmmende tendens. Op imod halvdelen af en ungdomsårgang har ingen eller meget lidt forståelse for deres egen økonomi. De kan eksempelvis ikke udpege forskellen på et dyrt og et billigt lån – 4 ud af 10 ved ikke hvad rente er.

Hvordan skal de nogensinde komme ud og kunne klare sig selv økonomisk? Når de helt basale ting ikke er på plads. Dette er en yderst uholdbar situation, som vi allerede ser tegn på i dag.

Generation lukusfælden

Vi uddanner generation luksusfælden, og fodrer tv-tilrettelæggerne med deltagere til et skræmmende tv-program. Et program der sætter fokus på, at der er alt for mange mennesker, som bruger flere penge end de har.

Der er intet overblik over udgifter kontra indtægter, som ellers burde være et helt simpelt regnestykke.

Hvordan kan vi ændre denne tendens?

I mine øjne er den bedste måde hvor på vi kan ændre denne tendens ved at sætte økonomi, penge og skat på skoleskemaet. Allerede i de mindre klasser skal de unge lærer, at rentes rente er essentielt. Samt at hvordan man håndterer sin penge – lad os gøre det simpelt og lærer dem det ud fra deres lommepenge.

Når de komme op i de ældre klasser kan der tages mere fat. De kan lave deres egne budgetter og efterfølgende fremlægge det for deres klassekammerater (omkring 8.-9. klasse). Derudover er det fra 6.-7. klasse, at der skal dykkes ned i begreber og laves opgaver om hvordan de håndterer og prioriterer brugen af deres penge.

Herunder kan du se min kommentar til en debat ved ØresundsDagen 2019. Resten af debatten, “Investorklimaet i Danmark”, kan ses her.

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] er altså ikke så let, men er derimod endnu et bevis på (i mine øjne), at vi har brug for, at privatøkonomi bliver en del af undervisningen. Det behøves ikke være hverken forældre ansvar eller et fag, men det skal indlægges i pensum […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *