Investering i aktier

Hvad er investering i aktier?

Et overordnet kig ind i hvad det egnetlig vil sige at investere i aktier – og hvad der dertil hører.

At eje en aktie er det samme som at eje en andel af en virksomhed.

Aktier vil som genereltset give et højere afkast end obligationer. Samtidig er der dog også en større risiko forbundet med investering i aktier.

Ser man på de forskellige aspekter i aktier, så består afkastet af dels aktieudbytte og dels kursændringer. Afkastet er derfor afhængigt af udviklingen i de selskaber, som du har købt aktier i. Derfra er der endnu en afhængighed. For selskabernes udvikling afhænger af udefrakommende faktorer som, f.eks. lovreguleringer og den aktuelle markedssituation.

Hvad er risikoen egentlig?

Kursen på aktier kan svinge afhængigt af, hvordan forventningerne til indtjening i den pågældende virksomhed udvikler sig. Det er altså baseret på forventninger til væksten i virksomheden. Dette afhænger igen af en udefra kommende faktor. Og endnu en gang af den generelle økonomiske situation samt udviklingen på markedet. Det marked, hvor virksomheden befinder sig.

Du kan læse mere om det med risiko i mit tidligere indlæg.

Brug en investeringsforening og spred din risiko

Fordelen ved at investere i aktier gennem en investeringsforening fremfor at investere i enkeltaktier er, at risikoen spredes på flere selskaber. Dette kan godt være svært at opnå som privat investor. Nogle typer af værdipapirer svinger nemlig utrolig meget fra år til år og er dermed meget svære at forudse. Det kræver dermed stor indsigt og præcis timing at “ramme rigtigt” med sådanne udsving (som kan opstå).

Hvis du investerer i investeringsforening får du via spredningen “råd til” at investere i mere risikobetonede papirer, som samtidig kan give et potentielt højere afkast.

Dog skal du gøre lige hvad der passer dig bedst. Jeg synes personligt, at det er meget federe at investere i enkelt aktier og har derfor ikke selv nogle investeringsforeninger i min portefølje.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *