Budget

Sådan lægger du et budget

Det lyder for de fleste både tørt og kedeligt, når man nævner “budget”. Dog giver et budget dig overblik over dine penge. Dermed kan du undgå negative økonomiske overraskelser og se, om du har mere luft i økonomien, end du regnede med.

Hvis du vil gøre det lidt hyggeligere og få en bedre oplevelse ud af det, så sæt dig et sted som du holder af. Lav en kop kaffe, og tænk generelt positivt tanker om det du nu skal til. Få det bedste ud af det, så bliver det meget sjovere, og du vil have en god følelse i maven bagefter.

Hvorfor skal jeg lægge det?

Jeg siger ikke, at du skal, men jeg mener bestemt at det er en fordel, at have styr på sine indtægter og udgifter. Og når jeg har sagt det, så kommer jeg ikke uden om også at sige budget. For det gør det altså bare noget nemmere og mere overskuelig.

Penge kan nemlig være svære at holde styr på og hvis du ikke har styr på dine udgifter eller glemmer at spare op, kan uforudsete regninger eller pludselige store udgifter risikere at slå din økonomi på helt skæv kurs. Dette ønsker du helt sikker ikkke – dermed kan et budget give dig ro i maven og et økonomisk overblik.

Hvordan lægger jeg det så?

Først må vi hellere lige få styr på hvad et budget egentlig er. Et budget er en oversigt over dine indtægter og udgifter.

Start budgettet i den måned du er i, og tænk mindst 1 år frem. Grunden til, at du bør tænke så langt frem er, så du medtager de udgifter, som du kun skal betale kvartalsvis eller 1 gang om året.

Det kommer forhåbentligt ikke bag på dig, at dine udgifter og indtægter varierer i løbet af året. For eksempel kan der være udsving når du får (hvis du får) feriepenge, eller når du skal købe julegaver. Det er rigtig vigtigt, at du regner dette med i dit budget, så du ikke bliver overrasket når situationen opstår.

Hvad får du ind på din konto?

Indtægter er helt basalt de penge, der går ind på din konto hver måned. Det kan være løn, boligsikring, SU og børnepenge. Det kan også være beløb som kun opstår en gang om året, så som feriepenge eller restskat. Derfor bør du starte med, at danne dig et overblik over hvor meget, der går ind på din konto – og hvornår.

Når du ser nærmere på det beløb der går ind på din konto, eller som du ved du tjener, så er det væsentligt, at du trækker skatten fra. Du skal altså kun rene med det beløb du rent faktisk får ind på kontoen. Hvis du har en indtægt der varierer fra måned til måned, så kan du regne ud, hvor meget du i gennemsnit tjener om måneden og benytte det tal.

Hvor meget betaler du?

Når du kigger på hvad du betaler, kan du med fordel kigge på dien faste udgifter. De fasteudgifter er de vigtigste poster i dit budget. Dette kan for ekspemel være husleje, forsikring, transport, mobil, osv.

De faste udgifter kan variere fra måned til måned. Årsagen til dette er, at du betaler dine udgifter på forskellig vis. Nogle udgifter betaler du på månedsbasis, nogle pt. kvartal og nogle betaler du måske kun én gang om året.

Når du kigger på udgifter er det også vigtigt, at du medregner de variable udgifter. Dette kan for eksempel være tøj, sko, mad eller medicin. Beløbet på disse kan varierer meget, derfor kan du eventuelt kigge tilbage på din netbank og se hvad du har brugt de seneste måneder. Dermed kan du binde et gennemsnit, som du kan budgettere med – du kan jo altid rette til, hvis du finder ud af, at det er helt ved siden af.

Jeg håber, at dette kan hjælpe dig til at få et bedre overblik over din økonomi – og måske kommer du til at kunne lide det 🙂

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *