Obligationsinvestering

Kort og godt: obligationsinvestering

 • Afkast: 2-5 % om året
 • Risiko: Meget lav.
 • Minimumsbeløb: 10.000 kr. +
 • Muligheder for at likvidere investering: Ringe, da du binder dine penge i lang tid.

Introduktion:

 • Virksomheder og stater udsteder obligationer, som private kan købe. En obligation er kort og godt et gældsbevis. Når du køber en obligation, låner du således penge til f.eks. en stat.
 • Investering i obligationer er kendetegnet ved en meget høj sikkerhed, idet din risiko kun er, at staten går konkurs (hvilket måske ikke er ekstremt realistisk). En obligation løber typisk i 1-10 år, men kan dog løbe i op til 99 år – des kortere obligationen er, des lavere er renten også.
 • Med til den høje sikkerhed følger også et lavt afkast. Danske statsobligationer fik i 2015-2016 negativ rente. Hvis du som investor køber for 100.000 kroner statsobligationer i et år med en negativ rente på 1 %, får du efter 12 måneder 99.000 kroner tilbage – derfor bør du være meget opmærksom. 
 • Nogle statsobligationer tilbyder væsentligt højere renter – herunder græske, italienske og mange afrikanske lande. Det er dog også med en høj risiko. Argentina gik bankerot sidste gang i 2001, hvor milliarder af dollars i statsobligationer gik tabt for private investorer.
 • I nogle tilfælde kan du argumentere for at en obligationsinvestering ikke er en faktisk investering – hvis du investerer i noget med en negativ rente, er det et defensivt træk med henblik på ikke at tjene mest muligt, men at tabe mindst muligt. Dette er det essentielt at være opmærksom på! 

Fordele:

 • Ultimativt høj sikkerhed

Ulemper:

 • Lavt afkast – grænsende til det useriøse
 • Du binder dine penge i 1-99 år

Kort opsummering: Hvis du ønsker meget høj sikkerhed og kan leve med et lavere afkast, kan du overveje at investere i virksomheds- og statsobligationer. Med det sidste låner du penge til staten. Obligationer er ’kedelige’ i den forstand, at du binder dine penge i lang tid og får et lille afkast – til gengæld er betalingen sikret af staten.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *