Er recessionen på vej?

Det helt store samtaleemne for tiden er hvorvidt recessionen er på vej, så lad os lige finde ud af hvad recession egentlig er, og hvordan det ser ud økonomisk.

Hvad er recession?

Recession defineres i Europa som negativ vækst to kvartaler i træk – altså en mild konjunkturafmatning, hvor væksten falder. Ser man på USA er definitionen dog noget mere uklar. Årsagen hertil er, at man har et særligt råd, der ud fra en række økonomiske parametre erklærer, hvornår økonomien er i recession.

Helt præcist taler man om recession, når et lands bruttonationalprodukt har været direkte faldende i mindst to kvartaler i træk. (Bruttonationalprodukt er værdien af et lands samlede produktion med fradrag af værdien af de varer og tjenester, der er blevet brugt i produktionen.)

Hvorfor kan recession i USA ramme Danmark?

Mange danske virksomheder lever direkte eller indirekte af eksport til USA. Derfor påvirkes de, hvis det går dårligt for de amerikanske virksomheder. For forbrugerne betyder det mindre eksport. Disse to ting leder til lavere omsætning og indtjening i Danmark.

Er recessionen så på vej?

Ja, den er på vej, men det vil den altid være, da vi ved den vil komme – dog ikke hvornår.

Ser vi på FED så var der det første rentefald i ’18 og det næste i ’19 – dertil forventes der to rentenedsættelser i 2020. Men skal vi frygte en rentenedsættelse, eller bør vi være mere bange for at den sættes op? Det burde vi måske egentlig, for i tilfælde af, at renten sættes op, så vil det komme som en overraskelse, da det ikke er dette man har forventet.

Ser vi på arbejdsløshedsindikatorer for recession, så skal denne op på 0,5 %. Dette er en ikke endnu, men når den rammer dette niveau, plejer det at være et tydeligt tegn på en snarlig recession. Der er typisk 19 måneder fra invertering af rentekurven til recession (fra indikation til reel udvikling i USA)

På nuværende tidspunkt er der ikke umiddelbart en overvejende sandsynlighed for recession inden for de næste 12 måneder. Flere analyser viser, at der er noget nær 30 % sandsynlighed. Dog skal man som investor være opmærksom på, at økonomien er følsom overfor eksterne chok. Dette kan for eksempel være Trump, når han kommer med nogle udmeldinger.

Trump som trussel

Ser vi på Trump har vi flere gange set, at han har magt over aktiemarkedet. Man kan faktisk gå så vidt at sige, at ”nyt tweet rammer amerikanske aktier”. For når der kommer et tweet, så ses det på aktiemarkedet.

Dog skal man være opmærksom på, at 2020 er valgår i USA. Et valg, hvor Trump ønsker at genvælges, og dette kan betyde, at han er mere påpasselig – han er dog uforudsigelig, så intet er garanteret. Dermed vil det være dumt at følge ham for tæt, da han kan sige noget i dag og mene noget helt andet i morgen. At handle alene baseret på hans tweets vil være alt for volatilt.

OBS: hverken jeg eller nogen anden ved hvornår recessionen kommer. Dette indlæg er udelukkende baseret på statistik og mine egne tanker omkring dette emne.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *