Få overblik over din økonomi – 6 trin

Budget er for mange et ord de ikke har det super godt med. Dog er det vigtigt, da et budget hjælper dig med at skabe overblik over din økonomi. Budgetlægningen er ganske enkel, og overblikket hjælper dig med at prioritere dine penge bedst muligt. Dermed er det lettere at få det overstået end at udskyde det.

“Skal jeg altid lægge et budget?”

Nej, du behøves ikke altid lægge et budget, men det er aldrig en ulempe at gøre. Det at lægge et budget er dog særligt vigtigt, når din livssituation ændrer sig. Det kan f.eks. være:

  • Når du skal flytte hjemmefra.
  • Når du skal flytte sammen med din kæreste.
  • Når du venter barn.
  • Når du står overfor store omkostninger, f.eks. køb af hus eller bil.
  • Når du går på pension, eller der sker andre betydelige ændringer i dine indtægter.
  • Når du ønsker at få et bedre overblik over din økonomi.

De 6 trin

For at gøre det her med budget mere spiseligt har jeg valgt at inddele det i 6 trin.

Trin 1: kortlæg dine indtægter. For at du kan lægge dit budget skal du have styr på dine månedlige indtægter. Dette kan være løn, SU, dagpenge, børnepenge eller udbytte af investeringer.

Trin 2: kortlæg dine faste udgifter. Faste udgifter er dem du betaler hver måned. Dette kan for eksempel være husleje, el, forsikringer, abonnementer, vand, o.l.

Trin 3: beregn dit rådighedsbeløb. Rådighedsbeløb er det beløb du hver måned har til råde når dine fasteudgifter er betalt. Dermed finder du det ved at tage dine indtægter og trække dine fasteudgifter fra.

Trin 4: kortlæg dine variable udgifter. Når vi snakker om variable udgifter, så er det de udgifter som ikke er de samme hver måned. Her kan der være tale om udgifter til dagligvarer, tøj eller gaver.

Her kan du med fordel inddele dem i kategorier, for at danne dig et bedre overblik. Det kan være kategorier som; ferie, mad og byture.

Trin 5: tag højde for de fremtidige variable udgifter. Dette punkt tager højde for fremtiden, det kan for eksempel være større ting som bil, ferie, o.l. – så du får budgetteret med, og sparet op til disse.

Det handler altså om, at planlægge fremtiden. Det lyder stort og voldsomt, men det er faktisk slet ikke så svært. Du starter med, at notere dine nødvendige udgifter, f.eks. mad. Dernæst notere du dine øvrige udgifter. Herefter kan du vurdere hvad der bør henholdsvis opprioriteres og nedprioritereres.

Trin 6: sørg for, at budgettet balancerer. Det er helt essentielt, at dit budget ikke går i minus, da du dermed ellers får en dårlig start. Derfor skal du ved budgetlægning være realistisk og tage et nøje kig på om det holder, eller om du på forhånd ved, at du vil overskride nogle poster.

Det er faktisk ret simpelt; hvis dit budget går i minus må du enten skære ned på dine udgifter eller øge dine indtægter.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *