Finansielkrise

Røde tal – what to do?

Corona har ramt verden og dermed udover en sundhedskrise også sat gang i en økonomisk nedtur. Frygten for Corona har altså medført, at vi tydeligt kan se paniken på aktiemarkedet. Udover aktierne er olien også hårdt ramt efter at WHO har erklæret Corona-virussen for en pandemi, samt at Donald Trump har indført rejseforbud.

Aktiemarkederne verden over har vist sit tydelige tegn på denne krise. Da aktierne på blot tre uger faldet med 20 %, som er det man definerer som et ‘bear market’. Ja, alene i går var C25 ude i det største endagsfald i sin historie. Indekset var ved børslukningen faldet med 8,03 %, hvilket gør ondt at se som privatinvestor.

Det er ikke sjovt at se sine penge miste værdi, og mange tænker pt. at de måske skal sælge ud nu, og gå ind når markedet har nået bunden. Dog er det rigtig svært at vide hvornår man skal du ud og ind i markedet. Så det er nu man skal handle med sund investeringsadfærd, og holde fast.

Lad være med at handle i frygt og panik

Frygt er en stærk ubehagelig følelse som er fremkaldt af en forestilling om at nogen/noget er farligt, truende eller påfører én smerte.

Panik er en pludselig opstået frygt der typisk medfører at man mister sin dømmekraft og enten handlingslammes eller handler uoverlagt.

Disse to faktorer får ofte folk til at handle irrationelt. Dermed kommer markedspsykologien i spil, og “jeg tror de andre sælger, så derfor sælger jeg også” kommer derfor også med. Dette er dog ikke just det rigtige at gøre.

Ager på den rigtige måde

Hvad den rigtige måde er, er svært at sige – alligevel tillader jeg mig det. Man skal have en strategi og ikke handle i panik. Jeg foreslår at du f.eks. sætter en månedsopsparing op og køber passive index fonde hver måned. Så vil du over tid tjene flere penge end langt hovedparten af de som prøver at være smarte lige nu. Derudover skal du handle som det passer dig. Følg din strategi og (det kan ikke siges nok) slå koldt vand i blodet. Hvis dette er en udfordring for dig, så snooze investeringsgrupperne og slette deres investeringsapp.

Ny investor

Er du ny investor, som måske endnu ikke er kommet i gang, så skal du ikke være skræmt helt væk af situationen. Det er nu du har mulighed for at læse og blive klogere på investering. Derudover kan du godt begynde. Det er ikke her du skal smide alle dine penge ind i markedet på en gang, men hvis du køber op over tid, så er det der du har mulighed for at tjene penge. Du kan med fordel give markedet lidt tid, så der lige kan falde lidt ro på – frem for at handle når det er så ustabilt som det ellers er.

Danmark er lukket ned og aktiemarkedet er faldet, men bare rolig – efter nedlukningen åbner vi selvfølgelig op igen. Aktiemarkedet er pt. oversolgt, men efter krisen kommer fremgang. Det vil tage tid, men hvis du har is i maven, så kommer du langt. Og husk så, at du ikke har lidt et tab før end du sælger!

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *