SU i krisetid

SU i en krisetid

Jeg har i løbet af den sidste uge hørt mange studerende udtale sig at det er svært at få økonomien til at løbe rundt i denne corona-krise. Derfor vil jeg her komme med nogle gode råd til dig som netop sidder med denne følelse.

Besparelser

Der er ingen tvivl om, at denne krise er god for nogle ting. Mange unge lærer f.eks. at man sagtens kan “feste” gennem Facetime, o.l. Det er også her du på SU kan se dit forbrug ændrer sig. Der er færre penge der går til cafebesøg, byture samt impulsive køb af tøj, o.l.

Denne nye besparelse er måske også en øjenåbner til at tage et kig på hvad man normalt bruger sine penge på. Kunne du måske skærer ned på nogle af disse ting? Det ville jo være fedt hvis du efter denne periode kunne ændre i dit købemønster, ved kun at bruge penge på det mest nødvendige (og selvfølgelig en lille smule hyggeligt). Ønsker du at kigge dit budget igennem, så kan dette indlæg måske hjælpe dig lidt på vej.

Hvis du synes om denne besparelse, så lad endelig være med at spise mere end du plejer. Det er en ting man godt kan komme til, nu man går hjemme og er restløs.

Mistet studie- eller fritidsjob

Der er ingen tvivl om at der er mange der er sendt hjem eller opsagt. Dette kan være en nødvendighed for at virksomhederne også lever på den anden side af Corona pandemien. Har du mistet dit studiejob og dermed en ekstra indtægt, så er det nu du virkelig skal sætte dig ned og kigge dit forbrug igennem og ændre dig budget.

Det kan nemlig ikke fungere hvis du i dit budget regner med samme indtægt, selvom dette ikke er realiteten. Nu du går hjemme og har fået ekstra tid kan du jo passende kigge dette igennem og få dine udgifter og indtægter til at harmonere.

Husk på, at du ikke ved om jobbet kommer tilbage, og i så fald det sker, hvornår det så er.

SU-lån?

Har du mistet dit studiejob, så kan du nu tage et ekstra SU-lån. D. 1. april nærmer sig med hastige skridt, og det samme gør husleje, forsikringer og andre regning – hvilket desværre ikke er en aprilsnar. For nogen kan dette være en knude i maven og holde en vågen. Måske er du blevet fyret fra dit studiejob, sendt hjem med mindre løn eller får bare ikke nogen vagter, før din arbejdsplads er åben igen, fordi din arbejdsplads følger statsministerens påbud. Hvis dette er tilfældet så kan du optage ekstra SU-lån op til 6.388 kroner per måned udover hvad der allerede er muligt. Det vil altså sige, at du nu kan låne op til 9.582 kroner som studerende på en videregående uddannelse til at dække dine udgifter.

Dog kan dette også være din mulighed til at se på, om det er det værd at være afhængig af et studiejob. Er der billiger muligheder for bolig, indkøb, o.l. Ved optagelse af SU-lån er renten på 4 % om året mens du læser. Du skal altså være meget opmærksom på hvilke hvilkår det er du går med på. Er det nødvendigt at optage lånet? Eller kan det måske lade sig gøre at få det til at løbe rundt nu du er hjemme og muligvis bruger færre penge end normalt?

Jeg håber det lykkes for dig at komme økonomisk gennem denne tid!

1 svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *