Gæsteindlæg: Jonas Holm Jakobsen

Gæsteindlæg: Jonas Holm Jakobsen

Lad os lærer fra andre gennem gæsteindlæg. Denne gang handler det om at investere som ung – og hvordan man kan gøre det.

Investér mens du er ung!

Investering er for alle ligegyldigt køn, politisk overbevisning, interesse og ikke mindst alder. Jonas Holm Jakobsen begyndte med investering i aktier, da han 12 år gammel, og har i dag Facebook-fællesskabet Unge Investorer sammen med Mikkel Ejlersen Petersen, hvor de diskuterer investering med andre unge og forsøger at inspirere og motivere flere til at investere.

Investering kan ofte virke svært og indviklet, hvilket holder mange unge væk fra at investering. Det er dog ikke så indviklet som så mange tror, selvom det måske i starten kan virke uoverskueligt og indviklet. Vi skal alle starte et sted, og ved man blot hvor henne man skal starte, kan det hjælpe en meget. Det er blandt noget af det, vi dagligt hjælper folk med i vores community Unge Investorer.

I dette indlæg vil jeg dog ikke forsøge at hjælpe dig i gang, jeg vil i stedet sætte fokus på de fordele der er ved at starte tidligt.

Sikker vej til millionær

Ja, man skulle tro overskriften var lidt clickbaity, men den er god nok. Investering som ung betyder længere tid i markedet, og længere tid i markedet er længere tid til at tjene penge. Tid er penge, som vi kalder det på godt dansk. Dette citat kan også bruges på aktiemarkedet.

Det første vi anbefaler folk, når de vil i gang med investering, er at overveje deres investeringsprofil. Det lyder fint og fornemt, men det er egentligt bare for at give et overblik og for at afgrænse investeringsmulighederne. Som udgangspunkt består ens investeringsprofil af ens:

 • Tidshorisont
 • Risiko
 • Aktivitet/passivitet

Det første punkt er selvfølgelig det, som vi unge kan gøre gavn af. Begynder en 40-årig med investering har personen langt fra de samme muligheder, som ham/hun der begyndte som 18-årig. 1.000 kroner om måneden vil blive til over 1 mio. kroner efter mindre end 30 år hvis vi blot benytter markedsafkastet som eksempel. Tålmodighed og ungdommelighed er derfor en sikker vej til at blive millionær.

Desuden kan en længere tidshorisont være med til at minimere ens risiko, hvilket er endnu en fordel ved at være ung langsigtet investor.

Investér selvom du er under 18!

Selvom mange unge ikke investerer, er der selvfølgelig også en masse som har fået øjnene op for det, og allerede er begyndt, hvilket er super fedt. Dog har mange fået det indtryk, at aktieinvestering ikke er muligt før man er fyldt 18 år. Det er i så fald en misforståelse, investering kan sagtens lade sig gøre selvom man ikke er myndig.

Nordnet tilbyder en konto til personer under 18. Denne konto har nogle andre formaliteter, f.eks. skal ens forældre skrive under og selve processen tager længere tid. Bankerne kan højst sandsynligt også hjælpe med at oprette en investeringskonto til personer under 18. Personligt vil jeg anbefale Nordnet, da mange banker er dyrere ift. gebyrer. Det vigtigste er dog at komme i gang, og hvis man føler sig mest tryg ved at gøre det gennem banken, skal man gøre det.

Hvis du f.eks. er 13 år og skal konfirmeres i år, kan 5.000 kroner sagtens blive til 7.500 kroner når du er 18. I mit tilfælde steg mine investerede penge langt over 50% i perioden fra hvor jeg blev konfirmeret og til jeg blev 18.

Unge investorers bedste ven

Mange kender til renters-rente princippet, ofte i sammenhæng med lån. Som investor er det også et super vigtigt begreb, især som ung investor. Markedsafkastet, som blev nævnt tidligere, antages at være 7% om året. Renters-rente effekten vil med tiden give dig afkast på afkastet, og dermed vil renters-rente effekten over tid give dig mange penge, selvom afkastet blot er 7%.

1.000 kroner investeret vil efter 40 år blive til næsten 15.000 kroner før skat og gebyrer, hvis markedsafkastet benyttes som kalkulator. Hvis en investor har formået at forrente pengene med 9% om året i stedet for de 7%, vil de 1.000 kroner efter 40 år være over 30.000 kroner. Årsagen til denne markante forskel er renters-rente effekten, som gør at blot 2 procentpoint kan fordoble værdien efter en lang årrække. Blandt andet derfor omtaler vi renters-rente som unge investorers bedste ven.

Kom i gang

Jeg vil kraftigt anbefale andre unge til at komme i gang, da de omtalte fordele ikke kan købes i fremtiden. Tid kan vi desværre ikke købe mere af. Ligesom med så mange andre ting, kan det være svært og indviklet i starten, men der findes muligheder for at få hjælp med at komme i gang, du kan blandt at skrive med os i Facebook-gruppen Unge Investorer, hvor vi rigtig gerne vil hjælpe unge i gang med at investere.

Mange tak til Jonas for at dele hans tanker og viden! 🙂


Kender du en (eller investerer du selv), der har noget at byde på, så skriv endelig. Så kan vi altid finde ud af et gæsteindlæg 😉
3 replies
 1. Patrick
  Patrick says:

  Det er uden tvivl en god idé, at komme hurtigt i gang med investeringerne. Som Jonas rigtigt nævner, så kan renters rente gøre seriøse underværker på den lange bane!

  Investeres 1.000 kroner HVER måned? Så vil dette resultere i op mod 1.227.085 kroner efter 30 år. Investerer du i stedet hele 5000 kroner om måneden? SÅ kan du potentielt se frem til svimlende 6.136.435 kroner efter 30 år – eller hele 27.399.247 efter 50. Investering medfører naturligvis risiko – og det er vigtigt at huske på, at tidligere afkast ikke er en garanti for fremtidige.

  I ovenstående eksempel er der regnet med et gennemsnitligt årligt afkast på 7,2%. Med det sagt, så kan det dog være en god idé, at starte med at investere i en smule viden om emnet. Benyt diverse forums, podcasts eller læs et par bøger om investering og/eller økonomi.

  Svar
 2. Mikael N.
  Mikael N. says:

  Den absolut bedste investering man kan foretage som ung, er i sig selv. Der er ingen grund til at fedte med investeringer på 500-1000,- pr måned, hvis det betyder at man kører sur i en uddannelse, og skal kæmpe sig igennem. Det ender alligevel bare som småpenge, man hurtigt kan tjene ind og investere, når først man er ude i arbejdslivet.

  Svar
 3. Pritam
  Pritam says:

  God artikel fra Jonas holm, det en god omdrejningspunkt! jeg startet selv da jeg var 17 og er sidenhen begyndt med andre investeringsmuligheder.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *