IPO overtegning

IPO overtegning – en ny tendens?

IPOer er efterhånden blevet en fast del af ordforrådet selv for helt nye investorer. Jeg selv skrev om dette tidligere, i indlægget omkring min første investering i en IPO, som kan læses her.

En af de største overtegninger i år har været på hele 686 %. Dette var virksomheden BactiQuant, som må sige at have haft en indgang på børsen med stor opbakning. Ved denne børsnotering havde 7.578 investorer tegnet aktier. Dog var det langt fra alle der fik hvad de ønskede, og særligt de små investorer falder fra, når tegningsretterne skal tildeles. Ud af de 7.578 investorer, var det 4.521 der fik tildelt aktier.

Men hvad havde disse investorer tilfælles?

Jo, disse investorer havde alle tegnet for minimum 9.300 kr. Dermed blev flere investorer skuffet. Først og fremmest blev de skuffede over, ikke at have fået de aktier de ønskede, men dernæst blev de skuffede over at misse den stigning som aktien havde på den først dag.

Kan der ses en ny tendens på markedet?

Disse skuffelser over ikke at få det man ønskede har ledt til en ny tendens – som måske er lidt ærgerlig. Flere tegner nemlig aktier for flere penge end de reelt set ønsker. Denne tilbøjelighed til at investere for mere end man oprindeligt ville, har jeg hørt fra flere jeg kender. Alt dette for at få en bid af kagen. Dette kan være med til at presse overtegningen op, og skabe et ikke retvisende billede for interessen.

Hvad er årsagen?

Årsagen til denne stigende opmærksomhed på børsnoteringer, IPO’er, er umulig at fastlægge uden en dybere analyse. Det kan skyldes mere opmærksomhed omkring dem, lettere tilgængelighed, eller flere nye investorer på markedet som er risikovillige nok til at investere i IPO’er.

OBS: gør man dette som investor skal man være yderst opmærksom på sin risikoprofil. Du kan jo være heldig at få tildelt for det fulde beløb, og du ved ikke hvordan aktiemarkedet reagere, når virksomheden går på børsen.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *