Kryptovaluta

Gæsteindlæg: Fredrik fra KryptoVerden

Lad os lærer fra andre gennem gæsteindlæg. Denne gang handler det om kryptovaluta – og hvordan man kan komme i gang med det.

Mit navn er Fredrik og jeg driver kryptoverden.dk som et lille hobbyprojekt. Jeg er mega interesseret i krypto, og synes det er vildt spændende at følge med udviklingen, da der altid er godt gang i nye projekter i form af valutaer, NFT, osv. Til daglig arbejder jeg med SEO for alverdens type hjemmesider.

En lille guide

I vores digitale tidsalder sker der indimellem revolutionære skift. Internettet bragte hele verden sammen, sociale medier ændrede hvordan vi så hinanden og hvordan vi holdt kontakt med nære og fjerne bekendtskaber, og i 2008 i sammenspil med blokkædeteknologien blev valutaverden ændret da Bitcoin blev født.

Siden dengang har Bitcoin, kryptovaluta, NFT, og andre fremmedord fyldt mere og mere både national- og internationalt. Krypto er født med simple principper men på en smule kompliceret grundlag, og jeg vil forsøge at lave en simpel introduktion, som forhåbentlig kan hjælpe med at gøre kryptovaluta til noget forståeligt.

Ideen bag kryptovaluta

De fleste ved nok, at Bitcoin var den første kryptovaluta, men siden dengang er der kommet flere hundrede forskellige valutaer, og der kommer hele tiden nye. Men hvad er grundlaget for dette? Og hvordan adskiller kryptovaluta sig fra andre valutaer såsom den danske krone (DKK) eller den amerikanske dollar (USD)?

Grundtanken bag ved kryptovaluta er, at valutaen er uafhængig af myndigheder og banker og deraf, er der ikke regulering af valutaen. Den eneste regulering der er af valutaen er, at alle kryptovalutaen er skabt af blokkædeteknologi, som kan være ret kompliceret at sætte sig ind i, men grundlæggende sørger blokkædeteknologien blandt andet for, at alle valutaer er unikke og verificerer ejerskab af den pågældende valuta. Blokkæde er evigt voksende.

Den store kursstigning

En af grundene til, at vores ordbog er blevet fyldt med fremmedordene skyldes, at krypto efterhånden ikke er til at ignorere. Bitcoin er den mest populære kryptovaluta, og har gennem de sidste fem år haft en kursstigning på 530 %. Samlet set ramte kryptomarkedet en værdi på 2000 milliarder dollars under sig helt store spring i 2021.

På trods af at kryptovaluta egentlig var tiltænkt at være helt uafhængig af de traditionelle markeder, så var der store kursfald i starten af 2022, ligesom med resten af aktiemarkedet. Der tyder også lidt på, at krypto heller ikke er helt uafhængig af inflation.

Lige nu tyder det dog på, at kryptovaluta er på tilbagegang, igen, lidt ligesom resten af aktiemarkedet. Over sommeren har Bitcoin alene haft en stigning på 10-12 %. Valutaen har dog stadig lang vej for at nå tilbage til sit højdepunkt.

Hvordan fungerer markedet?

Tilbage i 2009-2010 var det en anelse mistænkeligt, når man skulle handle kryptovaluta. Jeg husker selv hvordan, at jeg blev ført til alverdens mystiske steder hjemmesider, og den ikke regulerende tilgang var nok lige taget en smule for seriøst for behag. Der er heldigvis sket rigtig meget siden dengang, og kryptovaluta kan handles på utrolig mange handelsplatforme også de velkendte danske såsom Saxo Bank og Nordnet.

Når man handler kryptovaluta, så følger man kurssving, ligesom vi kender det fra det traditionelle aktiemarked. Noget man skal være ekstra opmærksom på ved krypto er, hvordan at der kan ske enorme sving i kurs på ganske kort tid. Det er meget normalt, at krypto kan svinge tocifret procentdel på en dag, så man skal have is i maven, hvis det er noget man overvejer at handle med. I skrivende stund er én Bitcoin lidt over 170.000 kr. værd, men gennem krypto handelsplatforme er det muligt at købe dele af en Bitcoin, så man vælger selv hvor meget man vil investere.

Jeg har på min egen hjemmeside skrevet en lille afsnit om hvordan man kommer i gang med køb af kryptovaluta, så hvis I er blevet nysgerrige, så er I velkomne til at læse mere om køb af krypto her.

Mange tak til Fredrik for at dele hans tanker og viden – og husk at al handel altid er eget ansvar.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *